eenvoudig leren mediteren

Wat is mediteren? Je zondert je gewoon af en je maakt het stil. Het lijkt iets heel eenvoudig. Mediteren is echter een moeilijke discipline en dient daarom grondig gepland te worden. Als we in onze binnenkamer komen en de deur sluiten, betekent dit dus niet automatisch dat we daarmee meteen alles buitensluiten: onze innerlijke twijfels, onze zorgen en angsten, lastige herinneringen, onopgeloste conflicten, …. springen als een aapje van tak naar tak. Dit wordt ook wel onze ‘monkey mind’ genoemd. Meditatie helpt om rust te vinden in de (apen-)onrust. Als je apengeest veel lawaai maakt, kijken we rustig toe en leren die gedachtenstroom eerst te aanvaarden, dan te beschouwen en later tot rust te brengen. In die zin is meditatie mindfulness.

Deze reeks van 4 lessen gaat door in groepen van maximum tien personen. Van woensdag 5 juni tot woensdag 26 juni word je aangemoedigd om één keer per dag 15 minuten thuis te mediteren. Je houdt dit met een zonnekaart bij om je aan deze innerlijke afspraak te houden. Audiobestanden zullen je hierbij helpen. Mediteren is een spirituele aangelegenheid waarbij afzondering (18 keer) en gemeenschap (4keer) elkaar mogen afwisselen. Deze cursus is voor beginners. We werken daarom met geleide meditaties waarbij de deelnemers kennis maken met opwaartse en neerwaartse stroom, de centrale as, wortels en beschermende rozen, de kleuren goud en zilver, … Deze oefeningen zijn wel vrij eenvoudig.

Mediteren heeft echter als ultieme doel ‘het zien met ons hart’. Het hoort voor mij persoonlijk dan ook tot heartfulness, de weg van ons hart, de weg naar een gouden verbinding. Je gaat van een leven vol luidruchtigheid, naar een leven met een vrije innerlijke ruimte waar liefde kan stromen. We leren gevoeliger worden voor de zachte stem diep in ons. Streven naar verlichting is niet hetzelfde als streven naar een soort ‘bestemming’ waarop alles perfect is. Je bent gewoon steeds vaker volledig bewust van het moment, ‘leven in het nu’. Als dat je constant lukt, dan ben je verlicht. En hoe vaker het je lukt, des te fijner je leven wordt. Zie je leven als een bergwandeling met een grote rugzak. Door te mediteren gooi je telkens een beetje ballast overboord, waardoor de wandeling steeds lichter en plezieriger wordt …

Een vaak gestelde vraag: Is mediteren gebonden aan een geloof? Neen, maar het kan. Meditatie wordt beoefend door mensen uit alle culturen, met geloofsovertuigingen én zonder geloofsovertuigingen. Voor gelovigen kan mediteren wel versterkend werken in hun geloof. Je zou het kunnen vergelijken met de werking van een vastenperiode waarbij je jezelf leegmaakt.

Praktisch

De reeks bestaat uit 4 groepslessen, telkens op woensdag.  De les start stipt om 10 uur. (Je bent welkom vanaf 9u45 maar er wordt gevraagd om niet te laat te komen uit respect voor ieders concentratie tijdens de meditaties.)

De sessies gaan door op pantoffels of platte schoenen.

Prijs : 50 euro voor de reeks (4 lessen + audiobestanden om thuis te oefenen). Je bent pas ingeschreven wanneer het bedrag overgeschreven is. Plaatsen zijn beperkt tot 10 personen.

Data : 5 juni, 12 juni, 19 juni, 26 juni 2019.

Maandag 9u00 - 15u15
Dinsdag 9u00 - 15u15
Woensdag Meditatieles
Donderdag 9u00 - 15u15
Vrijdag 9u00 - 15u00
Zaterdag 9u00 - 11u30
Zondag Gesloten
CONTACTFORMULIER