eenvoudig leren mediteren

Ik ben Alexandra Vandenbussche, erkend klinisch psycholoog en zaakvoerder van Therapiehuis Zonneklaar in de Roosstraat 14 in Oudenaarde. Naast de individuele psychologische begeleiding van cliënten, koos ik er ook voor om met groepen te werken.

Deze reeks van 4 meditatielessen gaat door in groepen van maximum tien personen. Je wordt aangemoedigd om één keer per dag thuis te mediteren. Je houdt dit met een zonnekaart bij om je aan deze innerlijke afspraak te houden. Audiobestanden zullen je hierbij helpen. Aan de hand van geleide meditaties maak je kennis met ademhalingsoefeningen, bodyscan, aanpak van piekergedachten, opwaartse en neerwaartse stroom, de centrale as, wortels en beschermende rozen, gouden wielen, … Deze oefeningen zijn wel vrij eenvoudig en worden tijdens de vier lessen telkens geïntegreerd in één grote meditatie-oefening. Mediteren met mantra’s, visualiseren, tekenen, zelfs wat beweging … Welkom in de meditatieklas van Alexandra ! Het wordt zinvol maar ook heel leuk.  😀

Wat is mediteren? Je zondert je gewoon af en je maakt het stil. Als we in onze binnenkamer komen en de deur sluiten, betekent dit dus niet automatisch dat we daarmee meteen alles buitensluiten: onze innerlijke twijfels, onze zorgen en angsten, lastige herinneringen, onopgeloste conflicten, …. springen als een aapje van tak naar tak. Dit wordt ook wel onze ‘monkey mind’ genoemd. Meditatie helpt om rust te vinden in de (apen-)onrust. Als je apengeest veel lawaai maakt, kijken we rustig toe en leren die gedachtenstroom eerst te aanvaarden, dan te beschouwen en later tot rust te brengen. In die zin is meditatie mindfulness. 

Mediteren heeft echter als ultieme doel ‘het zien met ons hart’. Het hoort voor mij persoonlijk dan ook tot heartfulness, de weg van ons hart, de weg naar een gouden verbinding. Je gaat van een leven vol luidruchtigheid, naar een leven met een vrije innerlijke ruimte waar liefde kan stromen. We leren gevoeliger worden voor de zachte stem diep in ons. Streven naar verlichting is niet hetzelfde als streven naar een soort ‘bestemming’ waarop alles perfect is. Je bent gewoon steeds vaker volledig bewust van het moment, ‘leven in het nu’. Als dat je constant lukt, dan ben je verlicht. En hoe vaker het je lukt, des te fijner je leven wordt. Zie je leven als een bergwandeling met een grote rugzak. Door te mediteren gooi je telkens een beetje ballast overboord, waardoor de wandeling steeds lichter en plezieriger wordt …


Anonieme review : Jammer dat het de laatste les al was !!! Ik ben begonnen aan de cursus zonder enige verwachtingen. Na verloop van tijd moet ik zeggen dat ik al enige rust gevonden heb.
Het wordt zelfs een deeltje van je dagelijkse activiteit. Als je voor andere dingen open staat, kan je veel in een andere context plaatsen. Op die manier worden je gedachten net krachten. Ik voel me gestimuleerd om verder te doen !

Anonieme review : Als ervaringsdeskundige kan ik zeggen dat het in het begin misschien een kwestie van volhouden is, maar dat na verloop van tijd meditatie een soort van levensbehoefte wordt, net als slapen en eten. Het effect van meditatie gaat dan ook doorwerken in je dagelijkse leven, zowel op lichamelijk als op mentaal vlak. De manier waarop Alexandra je leert mediteren is heel fijn en rustig. Ze weet wat voor meditatie goed is voor jou, ze past het eventueel aan, en ze geleidt je door de meditatie heen. 🙏 Monique Willemsen

Anonieme review : “Heel toevallig leerde ik Therapiehuis Zonneklaar kennen. Ik ben daar zo dankbaar voor. Je leert er dichter bij jezelf te komen door te mediteren. Daardoor ervaar je diep vanbinnen rust en vrede, iets waar vele mensen toch op zoek naar zijn … Het is een ganse openbaring, je hebt het zelf in handen en je hebt er niets voor nodig. Alleen jezelf. Mediteren kan je leren. Alexandra helpt je op weg. Meer heb je niet nodig om een ander mens te worden.” B.V. 26/06/2019

Anonieme review : “In een mooi en rustig kader creëert Alexandra met haar meditatietechniek ruimte voor positieve gevoelens en energie. Het brengt inzicht en rust, iets wat we uiteindelijk allemaal zoeken. Je krijgt waardevolle tips en audiomateriaal om op je eigen manier verder te oefenen. Ik integreerde dat in een dagdagelijks ritueel.  Deze vier sessies waren voor mijzelf dan ook een enorme verrijking. 
F.D., 26/06/2019

Praktisch

De reeks bestaat uit 4 groepslessen, telkens van 20 tot 22 uur.

Er wordt gevraagd om niet te laat te komen uit respect voor ieders concentratie tijdens de meditaties. 

De sessies gaan door op platte schoenen.

Prijs : 75 euro voor de reeks (4 lessen + audiobestanden om thuis te oefenen). Plaatsen zijn beperkt tot 10 personen.

Reeks 1 op vier dinsdagavonden : 5 november, 12 november, 19 november,
26 november 2019.

Reeks 2 op vier woensdagavonden : 15 januari, 22 januari, 29 januari, 5 februari 2020

Reeks 3 op vier dinsdagavonden : 28 april, 5 mei, 12 mei, 19 mei 2020

Alexandra Vandenbussche

erkend klinisch psycholoog en zaakvoerder van Therapiehuis Zonneklaar. Meer info over mij en mijn therapiehuis vind je op de homepagina.

CONTACTFORMULIER

Contact

Roosstraat 14, 9700 Oudenaarde

De ingang is aan de zijkant naast de garage (witte trap).

Indien je met de auto komt, kan je op de oprit parkeren. Je kan ook bus 41 Oudenaarde/Zottegem nemen, halte Roosstraat (N46), nog 100 m.

055 60 76 90

Gelieve te bellen op werkdagen na 16 uur. Je kan ook altijd een boodschap inspreken op het antwoordapparaat.

info@therapiehuiszonneklaar.be

Stuur een mail of vul het contactformulier hierboven in.
Gelieve bij afwezigheid ten laatste 24 uur op voorhand te verwittigen. Indien u niet tijdig annuleert, wordt de afspraak in rekening gebracht.