eenvoudig leren mediteren

Ik ben Alexandra Vandenbussche, erkend klinisch psycholoog en zaakvoerder van Therapiehuis Zonneklaar in de Roosstraat 14 in Oudenaarde. Naast de individuele psychologische begeleiding van cliënten, koos ik er ook voor om met groepen te werken. Ik gaf 15 jaar les aan de laatste jaars in het secundair onderwijs.

Deze reeks van 4 meditatielessen gaat door in groepen van maximum zes personen. We houden de afstand van 1,5 meter. Je wordt aangemoedigd om één keer per dag thuis te mediteren (een korte of een lange oefening). Ikzelf mediteer dagelijks om 19 uur, 80 minuten in stilte.

Wat is mediteren? Je zondert je gewoon af en je maakt het stil. Als we in onze binnenkamer komen en de deur sluiten, betekent dit dus niet automatisch dat we daarmee meteen alles buitensluiten: onze innerlijke twijfels, onze zorgen en angsten, lastige herinneringen, onopgeloste conflicten, …. springen als een aapje van tak naar tak. Dit wordt ook wel onze ‘monkey mind’ genoemd. Meditatie helpt om rust te vinden in de (apen-)onrust. Als je apengeest veel lawaai maakt, kijken we rustig toe en leren die gedachtenstroom eerst te aanvaarden, dan te beschouwen en later tot rust te brengen. In die zin is meditatie mindfulness. 

Mediteren heeft echter als ultieme doel ‘het zien met ons hart’. Het hoort voor mij persoonlijk dan ook tot heartfulness, de weg van ons hart, de weg naar een gouden verbinding. Je gaat van een leven vol luidruchtigheid, naar een leven met een vrije innerlijke ruimte waar liefde kan stromen. We leren gevoeliger worden voor de zachte stem diep in ons. Streven naar verlichting is niet hetzelfde als streven naar een soort ‘bestemming’ waarop alles perfect is. Je bent gewoon steeds vaker volledig bewust van het moment, ‘leven in het nu’. Als dat je constant lukt, dan ben je verlicht. En hoe vaker het je lukt, des te fijner je leven wordt. Zie je leven als een bergwandeling met een grote rugzak. Door te mediteren gooi je telkens een beetje ballast overboord, waardoor de wandeling steeds lichter en plezieriger wordt … Je voelt je gedragen. 

Gaf je het mediteren reeds op omdat je te vaak afgeleid was?

Omdat ik veel last had van het afdwalen door mijn gedachten tijdens het mediteren, leerde ik een methode om met een anker te werken als houvast. Door me te concentreren op het anker (7 mantra’s voor elke kleurenstroom) verdwenen de kansen om afgeleid te zijn zienderogen en voelde ik eindelijk hoe ik efficiënt mijn energie kon bijtanken.
Door deze veelvuldige reiniging slaagde ik alsmaar beter (zowel tijdens het mediteren maar ook meer en meer op de andere momenten van de dag) om in het rustige oog van de orkaan van de wereld te ZIJN.
Door deze methode een tijd te doen, slaag ik er vandaag wel in om gewoon nog mijn ademhaling als mantra te gebruiken en het stil te maken zonder muziek. Ik had deze weg nodig.

Ademhalingsoefeningen, aanpak van piekergedachten, opwaartse en neerwaartse stroom, de centrale as in jezelf, wortels, beschermende rozen, gouden wielen per chakra, de kundalini-energie die we als een rijzende slang doen ontwaken, …
worden eerst apart geoefend en daarna tijdens vier lessen (4 X 2 uur) geïntegreerd in één grote oefening op Indiase klankhelende muziek.


Anonieme review : Jammer dat het de laatste les al was !!! Ik ben begonnen aan de cursus zonder enige verwachtingen. Na verloop van tijd moet ik zeggen dat ik al enige rust gevonden heb.
Het wordt zelfs een deeltje van je dagelijkse activiteit. Als je voor andere dingen open staat, kan je veel in een andere context plaatsen. Op die manier worden je gedachten net krachten. Ik voel me gestimuleerd om verder te doen !

Anonieme review : Als ervaringsdeskundige kan ik zeggen dat het in het begin misschien een kwestie van volhouden is, maar dat na verloop van tijd meditatie een soort van levensbehoefte wordt, net als slapen en eten. Het effect van meditatie gaat dan ook doorwerken in je dagelijkse leven, zowel op lichamelijk als op mentaal vlak. De manier waarop Alexandra je leert mediteren is heel fijn en rustig. Ze weet wat voor meditatie goed is voor jou, ze past het eventueel aan, en ze geleidt je door de meditatie heen. 🙏 Monique Willemsen

Anonieme review : “Heel toevallig leerde ik Therapiehuis Zonneklaar kennen. Ik ben daar zo dankbaar voor. Je leert er dichter bij jezelf te komen door te mediteren. Daardoor ervaar je diep vanbinnen rust en vrede, iets waar vele mensen toch op zoek naar zijn … Het is een ganse openbaring, je hebt het zelf in handen en je hebt er niets voor nodig. Alleen jezelf. Mediteren kan je leren. Alexandra helpt je op weg. Meer heb je niet nodig om een ander mens te worden.” B.V. 26/06/2019

Anonieme review : “In een mooi en rustig kader creëert Alexandra met haar meditatietechniek ruimte voor positieve gevoelens en energie. Het brengt inzicht en rust, iets wat we uiteindelijk allemaal zoeken. Je krijgt waardevolle tips en audiomateriaal om op je eigen manier verder te oefenen. Ik integreerde dat in een dagdagelijks ritueel.  Deze vier sessies waren voor mijzelf dan ook een enorme verrijking. 
F.D., 26/06/2019

Praktisch

De reeks bestaat uit 4 groepslessen, telkens van 13u30 tot 15u30.

Er wordt gevraagd om niet te laat te komen uit zorgzaamheid voor de concentratie van de deelnemers tijdens de meditaties. 

De sessies gaan door op platte schoenen.

Prijs : 240 euro voor de reeks (4 ontvangstbewijzen van 60 euro klinische psychologie terugbetaling)

Wanneer je voor het eerst naar Therapiehuis Zonneklaar komt,

wordt nog een e-dossier aangemaakt voor 10 euro. (Totaal : 270 euro).

Ingegrepen :

– 4 lessen van 2 uur gegeven door Alexandra

– audiobestanden om thuis te oefenen

– cursus in mapje

– thee/water

– mooie locatie

Plaatsen zijn beperkt tot 10 personen per reeks

Nog geen data op dit moment

Alexandra Vandenbussche

Erkend klinisch psycholoog en zaakvoerder van Therapiehuis Zonneklaar. Meer info over mij en mijn therapiehuis vind je op de homepagina.

CONTACTFORMULIER

Contact

Roosstraat 14, 9700 Oudenaarde

De ingang is aan de zijkant naast de garage (witte trap).

Indien je met de auto komt, kan je op de oprit parkeren. Je kan ook bus 41 Oudenaarde/Zottegem nemen, halte Roosstraat (N46), nog 100 m.

055 60 76 90

Tijdens de sessies ben ik telefonisch niet bereikbaar. Indien je me overdag wenst te bereiken, vul dan een contactformulier op de website in of stuur een mailtje.

psy@therapiehuiszonneklaar.be

Stuur een mail of vul het contactformulier hierboven in.
Gelieve bij afwezigheid ten laatste 48 uur op voorhand te verwittigen. Indien u niet tijdig annuleert, wordt de afspraak in rekening gebracht.